Higiéniai rémálom a fővárosban – bevásárlóközpontok estek el a vizsgán

2025. június 04. 09:55

Több budapesti bevásárlóközpontban találtak súlyos hibákat.

2025. június 04. 09:55
null

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) célzott élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett három fővárosi bevásárlóközpont, az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center ételudvarában, összesen 12 vendéglátó egységet vizsgáltak meg, ennek során súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tártak fel – tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.

A bevásárlóközpontok ételudvaraiban jellemzően többféle vendéglátóegység – gyorsétterem, büfé, egyéb étkezési szolgáltató – működik egymás közvetlen szomszédságában. 

Ezek az egységek gyakran osztoznak közös használatú háttérhelyiségeken, például az öltözőkön, személyzeti mosdókon, gazdasági folyosókon, továbbá a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat is rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el.

Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, ami nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.

Az NKFH hiányosságokat talált a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint megállapította, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentett.

A közlemény szerint a Pólus Center ételudvarában kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.

Több vendéglátóegységben az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek általános, sablonos dokumentációra épültek, amelyek nem feleltek meg az adott konyhatechnológiai eljárásokra vonatkozó követelményeknek. A dolgozók sok esetben nem kaptak megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatást, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.

A vizsgált élelmiszerek közül 14 tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű, 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, 21 tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt, 1 tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból.

A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.

Az NKFH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági ellenőrzésére, különös tekintettel a nagy forgalmú, közösségi használatú terek higiéniai körülményeire – hangsúlyozták a közleményben.

(MTI)

Nyitókép:AFP

***

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2025. június 04. 17:00
Százévente van egy ellenőrzés aztán van a jajgatás. Nem kéne ezt is rendbe tenni?
Ehetős Odó
2025. június 04. 14:20
ÁNTSZ-ellenőrzés - Mi van a mikróba’…? - Mikróba…
Krupp Skya
2025. június 04. 13:19 Szerkesztve
......
VL60
2025. június 04. 11:56
Külföldi kereskedők átveszik a magyar mentalitást minden téren. Ez a magyarok szégyene sajnos, az igénytelenség minden téren. Ez alapján kezelnek bennünket külföldön is. Az iskolában tantárgy ként kellene esztétikát taníttatni. Az iskolás megtapasztalná a különbséget a tanult és a valóság között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!